Jitka a Gilbert » Program Bon appetit byl vyvinut ergoterapeutkou Jitkou Zgola a šéfkuchařem Gilbertem Bordillonem...
Program Bon appetit byl vyvinut ergoterapeutkou a trenérkou dlouhodobé péče Jitkou Zgola a šéfkuchařem a konzultantem mezinárodní hotelové sítě Gilbertem Bordillonem. Jitka a Gilbert spolu napsali knihu Bon appetit: radost z jídla v dlouhodobé péči, jejíž český překlad vydala Česká alzheimerovská společnost.
Jitka o programu říká: „Věříme, že jídlo má moc vnášet do zařízení dlouhodobé péče atmosféru domova. Znalost metod, jimiž to lze provést, se však nerodí sama od sebe z dobrých úmyslů. Je třeba podrobně analyzovat potřeby a program naplánovat a realizovat za nepřetržité spolupráce všech úseků a oddělení v zařízení. Jedině tak je možné vrátit jídlu v dlouhodobé péči takovou vážnost, která mu náleží. Stolování patří k nejdůležitějším součástem péče o klienty. Posláním programu Bon appetit je umožnit klientům takový způsob stolování, při němž zůstává zachována jejich důstojnost, identita a kontakt s rodinou a kulturou, a který zároveň umožňuje reagovat na měnící se potřeby klientů v průběhu jejich pobytu v zařízení.“
ČALS | Jihomoravský kraj | CELLO | Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. |